W wielu polskich kuchniach można znaleźć najczęściej szklane lub ceramiczne naczynia. Są one bardzo popularne, dzięki czemu są również łatwo dostępne w wielu sklepach. Swoją popularność zawdzięczają w dużej mierze również mnogości różnych modeli i kolorów dostępnych w sklepach. Każdy więc znajdzie idealne dla siebie kubki i talerze, pasujące również do wystroju kuchni.

Lecznicze właściwości miedzianych naczyń

kubek miedziany z uchemWybierając naczynia do kuchni, należy jednak mieć w pamięci, że ceramika i szkło są dość kruchym tworzywem. Wystarczy chwila nieuwagi, by stłuc znaczną część talerzy lub kubków. Warto więc pomyśleć nad bardziej solidnymi naczyniami. Przykładowym, trwałym tworzywem do produkcji naczyń jest miedź. Kubek miedziany z uchem może przetrwać wiele upadków, służąc właścicielowi przez wiele lat. Ponadto, miedź ma wiele innych zalet. Już kilka tysięcy lat temu ludność Ajurwedy odkryła niezwykłe właściwości wody oczyszczanej w naczyniu miedzianym. Współczesne badania dowiodły, że woda pita z miedzianego kubka pozytywnie wpływa na ludzkie zdrowie. Miedź bowiem jonizuje i energetyzuje wodę, a także równoważy jej pH. W ten sposób, woda przechowywana w miedzianych naczyniu może regulować pracę mózgu, układu nerwowego, pokarmowego, wątroby i nerek, a także opóźnia proces starzenia się, poprawia wygląd i kondycję skóry, a nawet pozwala zwalczać anemię. Kubki miedziane zabijają bakterie, dzięki czemu woda pita z tego naczynia jest dużo zdrowsza, niż ze szklanego lub ceramicznego.

Niezwykłe właściwości miedzi odkryto już tysiące lat temu. Współcześnie udowodniono badaniami, że woda oczyszczona w naczyniu miedzianym może mieć właściwości lecznicze. Miedź pełni dużą rolę w oczyszczaniu organizmu z toksyn, a ponadto zabija bakterie. Dodatkowym atutem miedzianych naczyń jest ich trwałość — nie są tak kruche jak naczynia szklane lub ceramiczne.