Każdy, kto chociaż raz był w Bułgarii, np. na wakacjach wie, jak niesamowite i wyjątkowo smaczne dania serwuje tamtejsza kuchnia. Pyszne potrawy mięsne, mnóstwo warzyw i pachnące przyprawy są tym, czego możemy się spodziewać, udając się do restauracji. Kuchnia bułgarska jest domowa, niezbyt skomplikowana i bardzo smaczna. Spróbujmy przyjrzeć się temu co sprawia, że tamtejsze potrawy są tak wyjątkowe, bogate smakowo, a przy tym nieskomplikowane.

Aromatyczna mieszanka przypraw

aromatyczna przyprawa czubryca czerwonaKuchnia i jedzenie w bardzo wielu kulturach odgrywają naprawdę istotną rolę. Wspólne posiłki przy stole są tym, co jednoczy rodzinę, przyjaciół, buduje więzi. Często nie mamy czasu, jesteśmy zabiegani, jednak wspólne celebrowanie jedzenia pozwala na rozmowę, bycie razem i beztroski czas. Nie inaczej jest w Bułgarii. Wieczorami bliscy sobie ludzie spotykają się we własnych domach lub tawernach i przez długie godziny celebrują posiłki i bycie razem. Co możemy znaleźć na ich talerzach? Całe bogactwo przeróżnych przystawek, zup, dań głównych. Prostych, ale obfitych i bardzo smacznych. Co sprawia, że bułgarskie potrawy są w stanie zasmakować niemalże każdemu? Przede wszystkim sekretem są bez wątpienia przyprawy. Jedną z nich jest aromatyczna przyprawa czubryca czerwona. To mieszanka różnych przypraw, charakterystyczna dla tamtejszych regionów. W jej skład wchodzi oczywiście suszona papryka, która odpowiada za kolor, a także czosnek, pietruszka oraz oczywiście czubrica (cząber górski). Doskonale nadaje się do różnego rodzaju dań z jajek, mięs, warzyw, a także do zup i sałatek. Bułgarzy chętnie sięgają po cząber. Doprawiają nim pasty do chleba, dania z fasoli, gulasze warzywne, zupy i jajka. Przez niektórych aromatyczna przyprawa czubryca czerwona jest wykorzystywane nawet jako zwykła posypka do kanapek.

Warto wybrać się do Bułgarii chociażby dla różnorodnych smaków, jakimi ten kraj jest w stanie nas zaskoczyć. Różne dania mięsne i warzywne, treściwe zupy i polewki, rośliny strączkowe na różne sposoby- a wszystko obficie przyprawione aromatycznymi mieszankami. To tylko preludium do bogatego wachlarza bułgarskich potraw. Można śmiało powiedzieć, że przyprawy są tym, co nadaje kuchni regionu znakomitości i oryginalności. Czubryca- zarówno zielona, jak i czerwona- jest najpopularniejszą z nich.