Od jakiego czasu panuje moda na gotowanie, która owładnęła kobiety i mężczyzn niemalże w każdym wieku. Przeważnie przygotowywane są dania kuchni polskiej i włoskiej, gdyż uchodzą za najsmaczniejsze. Lubimy nie tylko pierogi, ale też makarony z pesto.

Jak przygotować zdrowe pesto?

pesto z suszonych pomidorówGotowanie wcale nie musi być trudne, gdyż wystarczy poznać podstawy i zrozumieć jak łączy się smaki, aby móc samodzielnie przygotowywać różne dania. W kuchni włoskiej najbardziej znane są makarony i pizza, które królują na wielu polskich stołach. Jednak to makaron można jeść na wiele sposobów, ponieważ posiada mnóstwo dodatków i wariacji w przygotowaniu. Na pewno świetnym dodatkiem jest pesto z suszonych pomidorów, które można kupić w wielu sklepach, ale także samodzielne przygotować w domu. Najbardziej znane jest zielone pesto z bazylią, ale powstało jego wiele wariacji, które warto wypróbować, gdyż posiadają ciekawe smaki. Czerwone pesto posiada przede wszystkim suszone pomidory, które wystarczy dzień wcześniej zalać wodą i odstawić, aby nią nasiąkły. Dzięki temu staną się miękkie i będzie można je łatwiej zmiksować. Jak do każdego pesto, także do tego należy dodać orzechy, ser włoski i odrobinę oliwy z oliwek. Jeżeli chcemy, aby było bardziej aromatyczne, można dodać dowolne zioła, które urozmaicą smak. Jeżeli lubimy jeść ostre potrawy, to wystarczy dodać do pesto czosnek lub ostrą paprykę. W sprzedaży można kupić pesto w szklanych słoiczkach o pojemności stu – dwustu gramów, co wystarczy na kilka zastosowań.

Nie tylko Włosi, ale także Polacy lubią jeść makaron i to na różne sposoby. Pesto jest idealnym dodatkiem do niego, dlatego warto go mieć zawsze w domu. Po otwarciu słoika można go przechowywać w lodówce do kilkunastu dni, gdyż nie zawiera on żadnych konserwantów.