Coraz więcej osób zmaga się z nietolerancją glutenu, która jest powszechną dolegliwością. Jest ona powszechnym schorzeniem, coraz częściej się słyszy, że dieta bezglutenowa jest dużo zdrowsza i znacznie poprawia nasze samopoczucie. Polega ona na eliminacji glutenu, który zawarty jest w produktach zbożowych, takich jak pszenica, żyto, jęczmień oraz owies.

Doskonały smak pieczywa bezglutenowego z ziarnami

pieczywo bezglutenowe z ziarnamiOsoby zmagające się z nietolerancją glutenu muszą z rozwagą wybierać produkty spożywcze, które znajdują się na ich talerzu i dbać, by ich dieta dostarczała im niezbędnych składników odżywczych, które zapewnią im energię oraz sprawne funkcjonowanie. Ważne jest dokładne oraz starannie komponowane swojego jadłospisu, dbanie o wartościowe pokarmy. Osoby na diecie bezglutenowej nie muszą wcale rezygnować z pieczywa, ponieważ w sklepach znajdziemy sporo różnych produktów, które zastąpią tradycyjne bułki oraz chleb. Pieczywo bezglutenowe z ziarnami jest smaczne i często zawiera siemię lniane, pestki dyni i słonecznika, sezam oraz mak. Dzięki temu dostarcza niezbędnych witamin z grupy B oraz witaminę E. Bezwzględnie natomiast należy unikać chleba żytniego, orkiszowego oraz tradycyjnych wypieków na bazie mąki pszennej oraz jęczmiennej. Walory smakowe chleba bezglutenowego w niczym nie ustępują tradycyjnemu pieczywu w sklepie. Jest on smaczny, miękki, co sprawia, że jego spożywanie jest czystą przyjemnością. Najczęściej spotkamy pieczywo wykonane z mąki kukurydzianej, ryżowej, gryczanej, słonecznikowej oraz z amarantusa. Dzięki zawartości ziaren wzbogacamy swoją dietę o błonnik oraz białko, a także konieczne dla naszego zdrowia kwasy tłuszczowe. Można spotkać także pakowane pieczywo bezglutenowe, które może być przechowywane przez dłuższy czas, a dzięki odpowiedniemu pakowaniu jest świeże.

Warto wybierać wysokiej jakości pieczywo bezglutenowe, które poza tym, że smakuje bardzo dobrze jest także wolne od zanieczyszczeń oraz składników chemicznych, konserwantów oraz wzmacniaczy smaku. Dzięki temu mamy pewność, że będzie ono bezpieczne w codziennym stosowaniu i nie nasili objawów celiakii. Na szczęście coraz więcej piekarni oraz sklepów oferuje tego typu produkty, co sprawia, że znalezienie ich nie stanowi większego problemu i mogą na stałe zagościć w naszej kuchni.