Każda gospodyni swojego domu chce mieć wszystko dobrze zorganizowane zwłaszcza w kuchni. Posiadamy tam zazwyczaj całą masę przypraw i gadżetów nad którymi po kilku latach trudno zapanować , gdy nie robimy systematycznie porządków. Organizacja w kuchni jest kluczem do sukcesu aby móc w niej dobrze funkcjonować.

Pomysł na słoiki

słoiczek na przyprawyPoza tym zawsze w takiej kuchni lepiej się gotuje i przebywa. Spędzamy w tym pomieszczeniu najwięcej czasu w naszym domu. Ciągle przygotowujemy jakieś posiłki i dobrze, gdy są one przyrządzane szybko i sprawnie, gdyż i tak jesteśmy ciągle zajęci. Zatem warto mieć porządki w szafach i szufladach. Kolejnym pomysłem jak zapanować nad bałaganie i rozgardiaszem w kuchni jest słoiczek na przyprawy. Mamy możliwość każdą przyprawę w taki słoiczek przesypać i go podpisać. Ograniczy to ilość plastiku i śmieci w naszym domu ponadto będzie wyglądało bardziej estetycznie. Słoiczki można ozdabiać na wiele sposobów i korzystać z wielu pomysłów, jakie znajdziemy na przykład na stronach internetowych, gdzie różni ludzi wstawiają zdjęcia ze swoimi pomysłami. Każdego dnia możemy czymś pomysłowym się zainspirować. Słoiczki mogą stać na ozdobnej tacce w wyznaczonym miejscu w kuchni tak aby można je było zobaczyć i podziwiać ich elegancki wygląd i funkcjonalność. Ponadto możemy ulokować je w szafkach tak aby mieć do nich łatwy dostęp. Gdy mamy mało miejsca w kuchni takie rozwiązanie jest skuteczne. Natomiast , gdy mamy dom i na przykład kredens to tam możemy poukładać wszelkie przyprawy i artykuły spożywcze aby na co dzień te nieużywane były schowane w szafce. Jest to o tyle wygodne, że gdy mamy w szafkach ograniczoną ilość rzeczy łatwiej jest nam z niej korzystać i nie ma aż tak wiele rzeczy do przesuwania i wyciągania a następnie wkładania spowrotem. Jest to bardzo przydatne. Słoiczki kupujemy zazwyczaj w wielopakach zatem każda przyprawa może być włożona do słoiczka.

Ponadto słoiki mają wiele rodzajów pojemności. Jeśli jakąś przyprawę stosujemy w dużych ilościach to wówczas mamy możliwość stosować duże pojemności tak aby móc w niego włożyć więcej przyprawy, żeby nie trzeba było co dzień lub co kilka dni dosypywać. Szkoda naszej pracy i czasu. Natomiast tego czego używamy mniej może być w mniejszych słoiczkach. Jest to rozwiązanie stosowane w wielu kuchniach.