We Włoszech słynne są dania makaronowe. Idealnym dodatkiem do makaronów jest pesto. Jak je zrobić w domu? Można oczywiście kupić gotowe pesto z pomidorów, jednak przepis na samodzielne wykonanie jest banalnie prosty. Wystarczy połączyć podstawowe składniki: suszone pomidory z puszki lub słoika odsączyć z zalewy i posiekać, następnie dodać oliwki i wszystko zmiksować.

Włoskie przysmaki z oliwkami 

pesto z suszonych pomidorów i oliwekGotowy przepis na pesto pomidorowo-oliwkowe jest banalnie prosty. Potrzebne do tego dania będą suszone pomidory, najlepiej włoskiej produkcji, z certyfikatem jakości. Aromatyczne pomidory można posiekać i połączyć w blenderze z zielonymi lub czarnymi oliwkami. Także w przypadku oliwek do pesto, trzeba je odsączyć i odlać zalewę ze słoika. Czy do pesto należy dodawać przyprawy? Włosi uważają, że pesto z suszonych pomidorów i oliwek nie wymaga już dodatku soli czy pieprzu. Jest to rodzaj aromatycznego sosu warzywnego. W naturalnej postaci zblendowane warzywa są na tyle smaczne i soczyste, że nie wymagają innych przypraw. Do pesto dodawane są też liście bazylii, które nadają daniom kuchni włoskiej soczysty, intensywny, zielony koloryt. Bazylia świeża dostępna jest w większości sklepów spożywczych w postaci doniczkowej. Wystarczy oberwać liście bazylii i dodać świeże jako dekoracja potrawy włoskiej z pesto oraz makaronem w kształcie nitek lub kokardek. Koszt pesto jest niewysoki. Obecnie gotowy dodatek do potraw włoskich można kupić zarówno w dyskontach spożywczych, jak i na stronach internetowych z oryginalnymi przysmakami ze słonecznej Italii. Czym różni się sklepowe pesto od oryginalnego, włoskiego? Z pewnością jakość zależy od detali, np. od proporcji i doboru składników bazowych. Suszone pomidory powinny pochodzić z tradycyjnych upraw, wówczas są najsmaczniejsze.

Włoskie smaki nieodłącznie kojarzą się z pomidorami i oliwkami. Najlepszym dodatkiem do makaronów jest pesto pomidorowe. Ma gęstą konsystencję, w odróżnieniu od sosów dodawanych do tradycyjnych, włoskich makaronów. Pesto smakiem przypomina pastę warzywną, jednak jest bardziej aromatyczne. swój wyjątkowy i charakterystyczny zapach zawdzięcza połączeniu składników: suszonych pomidorów, oliwek oraz zielonej bazylii. Wszystkie te produkty skroplone są oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia.