Każdy pasjonat herbaty wie, iż najlepszym rodzajem jest ta, którą kupujemy na wagę. Możemy przebierać w różnych rodzajach herbat i poprosić o interesująca nas wielkość opakowania. Dzięki temu możemy cieszyć się wysokiej jakości herbatą. Należy też pamiętać o tym, iż zaparzać jest do tego typu herbaty niezbędny.

Akcesoria i sposób zaparzania herbat

zaparzacze do herbatyKiedy w końcu zakupimy swoją ulubioną herbatę na wagę albo cały zestaw herbat musimy mieć też odpowiednie narzędzia do zaparzania. Niektórzy z nas wolą od razu mieć w posiadaniu czajnik z zaparzaczem, a inni uważają, iż pojedyncze zaparzacze do herbaty do kubka są wystarczające. To jaki zaparzacz wybierzemy jest naszą własną decyzją. Warto jednak pamiętać, iż każdą herbatę parzymy w nieco inny sposób. Herbatę czarną, rooibos oraz pu erh zaparzamy gorącą, ale nie wrzącą wodą o temperaturze około 90 stopni Celsjusza. Z kolei herbata zielona nie potrzebuje więcej niż 80 i nie mniej niż 60 stopni do idealnego zaparzenia. Biała herbata powinna być parzona wodą w temperaturze około 70 stopni Celsjusza. Oczywiście, bez zaparzacza herbata będzie pływać w wodzie i ulegnie przeparzeniu, przez co straci swoją esencję i aromat. Ważną informacją jest też to, iż zamiast klasycznych zaparzaczy możemy zainteresować się jednorazowymi woreczkami do herbaty, które możemy przygotować sobie wcześniej i mieć gotowy zestaw do zaparzania. Jest to znaczene ułatwienie w procesie parzenia herbaty.

Herbata na wagę często jest najlepszym sortem herbaty, który niesie nam najwięcej korzyści smakowych. Dlatego warto w nie zainwestować, a dodatkowo w odpowiednie akcesoria takie jak zaparzacz wielokrotnego użytku bądź jednorazowe woreczki na herbatę do własnego przygotowania. W ten sposób będziemy pić pyszną herbatę.